21 oktober 2021

Zo word je fit en slank op een leuke manier

Elk jaar weer hebben miljoenen mensen in januari hetzelfde voornemen: fit en slank worden. We willen een paar kilo’s kwijt, willen meer energie of willen sterkere spieren. De route er naartoe is echter zwaar en voor velen niet leuk. Toch zijn er een aantal manieren om fit en slank te worden zonder dat je een hekel gaat krijgen aan je leven. Met deze tips wordt het een stuk makkelijker.

De sleutelwoorden

Wanneer je wil afvallen op een blijvende en leuke manier, zijn er een aantal kernwoorden belangrijk:

  • plezier 
  • gezelligheid
  • haalbaarheid

Alledrie hebben ze een belangrijke functie als het gaat om fit worden en afvallen, maar de eerste is waarschijnlijk nog wel het belangrijkst. Als je bijvoorbeeld wil gaan bewegen of gezonder wil gaan eten, dan ga je dat onmogelijk je hele leven volhouden wanneer je er op geen enkele manier plezier uithaalt. Er tegenop zien maakt het ontzettend moeilijk. Zoek daarom een sport die je leuk vindt. Is hardlopen niks voor jou? Dan ga je lekker steppen of fietsen. Geen zin in gewichtheffen? Doe pilates of yoga. Sporten mag helemaal op je eigen manier en dat geldt ook voor voeding. Je hoeft echt niet meteen alle koolhydraten het raam uit te gooien of alleen nog maar eiwitshakes te drinken. Zoek een manier en een tempo dat bij jou past.

Gezelligheid

Het is bewezen dat we het makkelijker vinden om met name sporten vol te houden met gezelschap. Zoek een vriend, vriendin of familielid die ook fitter wil worden en ga die uitdaging samen aan. Het zal je verbazen hoeveel jullie elkaar kunnen motiveren, juist op die dagen dat je echt geen zin hebt. 

Stel tot slot kleine doelen voor jezelf. Het is heel belangrijk om te realiseren dat je niet van de ene op de andere dag tien kilo kwijt bent en dat je eetpatroon rigoureus omgooien ook niet vaak stand houdt. Begin met kleine stapjes, zoals stoppen met frisdrank of om de dag een stuk wandelen.