21 oktober 2021

Zo werkt de remklauw van je Audi q7

Iedere auto heeft een remklauw. Ja, ook je Audi q7. De remklauw Audi q7 is een van de belangrijkste onderdelen en dat geldt voor ieder type auto wel. Denk je dat de remklauw aan vervanging toe is? Of wil je meer weten over hoe dit onderdeel werkt? Lees dan gauw verder.

Het remsysteem en de remklauw

Alle onderdelen die samen ervoor zorgen dat de auto kan remmen, noemen we het remsysteem. Andere onderdelen in het remsysteem zijn:

  • remblokken
  • remschijven
  • remvloeistof

Er zijn nog meer onderdelen aan verbonden en ze moeten allemaal geregeld gecontroleerd worden. Zo weet je zeker dat je zo lang mogelijk kunt genieten van je auto en uiteraard veilig kunt rijden. Het remsysteem is immers het systeem dat ervoor zorgt dat je kunt afremmen en is dus direct verbonden aan hoe veilig je kunt rijden in je auto.

remklauw audi q7

Wat de remklauw doet

Wanneer je op een rempedaal drukt dan komt de auto tot stilstand. In dit proces wordt de remklauw op de remblokken geduwd. Die blokken duwen vervolgens weer op de remschijf. Er komt dan wrijving vrij en daardoor komt je voertuig tot stilstand. Elk onderdeel in een remsysteem kan slijtage vormen en vervanging nodig hebben. Het komt echter wel vaker voor bij de blokken en de schijven van bij de remklauw. Onmogelijk is het niet. 

De remklauw vervangen

Het komt niet vaak voor dat de remklauw vervangen moet worden. In theorie moeten ze het hele leven van de auto meegaan. Het kan door een rijstijl of gewoon slijtage echter voorkomen dat de remklauw toch vast komt te zitten. Vaak zit het probleem dan in de remzuiger. Laat dit probleem oplossen bij een garage. Het vervangen van een remklauw is een nauwkeurige klus en heeft bovendien direct gevolgen voor hoe veilig de auto is. Het is dus niet iets dat je zomaar zelf wil doen. Althans, niet als er technische kennis ontbreekt bij je.