18 januari 2022
wedden op wedstrijden

Wat is G- voetbal?

Voetbal is al vroeg een nationale sport van Nederland. Het mooie aan deze teamsport is dat het voor meer mensen toegankelijk is. Sinds enkele jaren kunnen ook mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking actief deelnemen aan hun favoriete sport. We noemen deze vorm van voetbal voor gehandicapten “G-voetbal”.

KNVB

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft de afgelopen decennia hard gewerkt aan promotie en het krijgen van de aandacht die G-voetbal verdient. Tegenwoordig ontvangen verschillende verenigingen verschillende teams. In Nederland trappen dus wekelijks bijna 5.000 voetballers, jong en oud, tegen de bal. Het zijn echter niet alleen de KNVB en de voetbalbond die zich inzetten voor de bekende voetballers van het G-elftal (ex) zoals Willem van Hanegem en Dirk Kuyt, maar de stichting houdt jaarlijks een evenement voor gehandicapten. Daarnaast zijn er plannen om in de toekomst competitie tussen de G-teams van de Eredivisieclub mogelijk te maken. Misschien word wedden op wedstrijden van G-voetbal dan ook mogelijk.

De spelregels van G-voetbal

G-voetbal draait vooral om enthousiasme. Genieten is een toverwoord en niemand mag achterblijven. Over buitenspel gesproken, G-Soccer had enkele aanpassingen aan de bestaande voetbalregels. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste wijzigingen:

  • De lengte van het spel kan in de loop van de tijd worden aangepast. In plaats van bijvoorbeeld twee keer 45 minuten te gebruiken, kun je 25 minuten twee keer selecteren.
  • Er wordt een leerdoel van 5 x 2 meter gebruikt.
  • Buitenspelregels zijn niet van toepassing.
  • De wedstrijd begint met 14 voetballers (12 en 2 keepers van het veld).
  • Er zijn verschuivingen op het middenveld, er zijn onbeperkte verschuivingen en je hoeft het spel niet stil te leggen.
  • Serveer kan worden vervangen door roll-in. Bij voetbalwedstrijden wordt er vaak gewed of dat bij g voetbal ook in de toekomst kan is nog onbekend. Meer weten over wedden op voetbalwedstrijden kijk dan op DutchGamblers.nl