4 december 2021
c1 rijbewijs

Op vakantie met de camper? C1 rijbewijs is nodig

Een personenauto mag je besturen mits je rijbewijs B hebt. Met een scooter mag je met rijbewijs A al de weg op. Grote vrachtwagens heb je een rijbewijs C voor nodig. Maar wat nu als je gezellig met de camper op vakantie wil met je familie? Dan is een normaal rijbewijs voldoende, toch? Nee, niet in alle gevallen. Voor veel campers moet je namelijk een C1 rijbewijs halen. Dat lijkt veel moeite maar je kunt er een leven lang plezier van hebben.

c1 rijbewijs

Wat is het C1 rijbewijs?

Je kunt het C1 rijbewijs zien als een lichte versie van het C rijbewijs. Met het C rijbewijs mag je grote vrachtwagens besturen. Met een C1 rijbewijs mag je vrachtwagens besturen welke net iets kleiner ofwel lichter zijn. Het gaat allemaal om de maximale massa van het voertuig dat je bestuurt. Een vrachtwagen of camper moet ergens tussen de 3.500 en 7.500 wegen. Dan mag je erin rijden met een C1 rijbewijs. Alles erboven is een rijbewijs C voor nodig. Met het gewicht van het voertuig wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen bij elkaar opgeteld. 

Rijden met een aanhanger

Een caravan of aanhanger is weer iets anders dan een camper. In sommige gevallen moet je daarvoor namelijk een BE rijbewijs hebben. Bij een erg zware aanhanger of oplegger kan dat CE of C1E zijn. Als je hierover twijfelt dan kun je het altijd navragen bij het CBR. Het zou zonde zijn als je per ongeluk leert voor het verkeerde examen.

Praktijk en theorie

Voor een rijbewijs B moet je een deel praktijk en een deel theorie volbrengen om je rijbewijs te krijgen. De volledige toets bestaat uit:

  • theorie deel 1: verkeer en techniek
  • theorie deel 2: administratie
  • praktijkexamen: C1