4 december 2021

Geld lenen voor vakantie

Een vakantie kost in de meeste gevallen veel geld en dat moet je in een keer betalen. Het kan dus zo zijn dat je op het moment van boeken nog niet genoeg geld hebt gespaard om de reis te financieren. Wanneer je in deze situatie zit, kan je een lening afsluiten om de vakantie te betalen. Het is dan wel verstandig om goed na te denken wat voor soort lening je voor deze vakantie afsluit. Maar welke opties heb je precies wanneer je geld wil lenen voor een vakantie? En hoeveel geld kan je nou eigenlijk lenen voor een vakantie?

De opties voor geld lenen voor een vakantie

Wanneer je een verre reis gaat maken of een droomvakantie wilt boeken, dan kan je geld lenen om dit te financieren. Bij een vakantielening heb je de keuze uit twee soorten leningen, namelijk een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is eigenlijk altijd de voordeligste en dus ook verstandigste keuze. Een persoonlijke lening geeft je namelijk zekerheid en is ook nog goedkoper dan een doorlopend krediet. Bovendien weet je vooraf exact wat de kosten van de lening zijn en ontvang je direct het geldbedrag op je rekening, waarmee je de kosten van de vakantie betaalt. De rente en looptijd van de persoonlijke lening staan vast, waardoor je de maandelijkse lasten van tevoren exact kan berekenen. Bij een doorlopend krediet bepaal je zelf wanneer en hoeveel je opneemt. Naast dat dit een duurdere vorm van lenen is, is het aantrekkelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen, waardoor het risico groot is dat het een erg langlopende lening wordt. Het is dus zeker geen goede vorm van lenen voor wanneer je een vakantie wilt financieren.

Hoeveel geld kan je lenen voor een vakantie?

De gemiddelde Nederlander geeft €830 per persoon uit aan een vakantie. Echter zijn er natuurlijk enorm veel verschillende soorten vakanties. De één is duizenden euro’s kwijt voor een droomvakantie en de andere heeft genoeg aan €400 per persoon. Hoeveel geld je verantwoord kan lenen, hangt af van je inkomsten en vaste lasten. Hoe hoger jouw inkomsten zijn, hoe meer geld je mag lenen bij de bank. Hiernaast houden kredietverstrekkers ook rekening met je vaste lasten, aangezien je genoeg geld moet overhouden om van te leven. Hoeveel geld je maximaal kan lenen, bereken je online op www.rente.nl. Doordat je de vakantie zo duur kan maken als je zelf wilt, moet je goed nadenken over hoeveel geld je wilt lenen. Door maximaal te lenen heb je hogere lasten en betaal je veel geld voor je vakantie, aangezien je over het geleende geld natuurlijk rente moet betalen.

Checklist lening voor vakantie kiezen

Wanneer je een persoonlijke lening voor je vakantie uitkiest, zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Met deze checklist weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht:

–          Bepaal je leenbedrag. Het belangrijkste aspect is om goed na te denken over het leenbedrag. Wil je maximaal lenen of heb je genoeg aan een lagere lening?

–          Kies de looptijd van de lening. De looptijd is het aantal maanden waarin je de lening voor je vakantie terugbetaalt. Welke looptijd het beste voor jou is, hangt af van de maandelijkse lasten die je kunt missen voor de lening. Een langere looptijd zorgt ervoor dat de maandelijkse lasten lager zijn, maar hierbij betaal je wel langer rente, waardoor je uiteindelijk duurder uitkomt. Een kortere looptijd is dus aantrekkelijker, mits je de maandelijkse lasten kunt veroorloven.

–          De laagste rente vinden. In Nederland zijn er enorm veel kredietverstrekkers die jou een lening aanbieden. Elke aanbieder heeft zijn eigen rentepercentages, waardoor je op zoek moet gaan naar de kredietverstrekker die jou de laagste rente geeft. Dit doe je door de verschillende aanbieders online met elkaar te vergelijken. Zo krijg je eenvoudig een overzicht van alle mogelijkheden die je hebt en kies je degene uit die het best bij jou past.

–          Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen. Sommige mensen staren blind naar het rentepercentage, maar hiernaast is het ook belangrijk om naar de voorwaarden van de lening te kijken. Bij een financiële meevaller is het namelijk soms fijn om extra geld af te lossen, waardoor je minder rente hoeft te betalen. Bij de meeste leningen is het extra aflossen gratis, maar er zijn een aantal kredietverstrekkers die een boete geven wanneer je dit doet. Let hier dus altijd goed op.